Erfgoedhuis De Casteleyn

Iedereen kan voor onderzoek en raadpleging van publicaties of archieven terecht in de leeszaal van de vereniging.

Deze bevindt zich in de Wolfgang d'Urselstraat 5 te 2880 Hingene-Bornem.

Elke zaterdagvoormiddag van 8u30 tot 12u30 staan vrijwilligers er klaar om je te helpen. Toegang en raadplegingen zijn gratis.

Er is een uitgebreide bibliotheek met alle geschiedkundige informatie over Klein-Brabant aanwezig. Maar ook de omliggende regio's (Waasland, Mechelen, Vlaams-Brabant,...) komen ruim aan bod.

Daarnaast kan je op de beschikbare pc's zoeken binnen grote archieffondsen.

Een greep uit de mogelijkheden :

Het lokaal krantenarchief Baeté (vanaf 1860) - lokale parochieregisters en registers Burgerlijke Stand (vanaf begin 17e eeuw)

Archief van graaf Marnix de Sainte Aldegonde (vanaf 16e eeuw)

Kerkrekeningen en rekeningen van de Heilige Geest

Zaterdagvoormiddag is ook de paleografiegroep actief met ordenen en inventariseren van het omvangrijke kasteelarchief.

Uiteraard kan je er tijdens de openingsuren ook terecht voor de aankoop van jaarboeken of andere publicaties aan voordelige tarieven.