Iedereen kan voor onderzoek en raadpleging van publicaties of archieven terecht in de leeszaal van de vereniging.

Deze bevindt zich in de Wolfgang d'Urselstraat 5 te 2880 Hingene-Bornem.

Elke zaterdagvoormiddag van 8u30 tot 12u30 staan vrijwilligers er klaar om je te helpen. Toegang en raadplegingen zijn gratis.

Veiligheidsregels m.b.t. Covid:

• enkel op zaterdagvoormiddag (9u-12u)

• ontsmetting - handgel bij binnenkomen en verlaten van de Casteleyn én bij toiletbezoek

• mondmasker verplicht (behalve tijdens de raadpleging op zijn/haar toegewezen vaste plaats)

• elke bezoeker krijgt een vaste plek/PC toegewezen. - Voor hulp en vragen zal de begeleidende persoon van de vereniging naar hem/haar toekomen.

• het lokaal zal voldoende verlucht worden door een aantal vensters open te zetten.

• na de raadpleging wordt de werkplek ontsmet

Er is een uitgebreide bibliotheek met alle geschiedkundige informatie over Klein-Brabant aanwezig. Maar ook de omliggende regio's (Waasland, Mechelen, Vlaams-Brabant,...) komen ruim aan bod.

Daarnaast kan je op de beschikbare pc's zoeken binnen grote archieffondsen.

Een greep uit de mogelijkheden :

Het lokaal krantenarchief Baeté (vanaf 1860) - lokale parochieregisters en registers Burgerlijke Stand (vanaf begin 17e eeuw)

Archief van graaf Marnix de Sainte Aldegonde (vanaf 16e eeuw)

Kerkrekeningen en rekeningen van de Heilige Geest

Er is enkel raadpleging mogelijk. De normale werking en paleografie-groep gaat nog niet door.

Zaterdagvoormiddag is ook de paleografiegroep actief met ordenen en inventariseren van het omvangrijke kasteelarchief.

Uiteraard kan je er tijdens de openingsuren ook terecht voor de aankoop van jaarboeken of andere publicaties aan voordelige tarieven.