top of page

Jaarboek 2022

kaft.jpg

Een kroniek van het Land van Bornem

In dit nieuwe jaarboek beschrijft auteur Julien Pauwels in kroniekvorm het leven in het Land van Bornem. Hij doet dit met een bijzondere focus op Mariekerke en de latere parochie Branst, inclusief Boskant, en dit vanaf de 11de eeuw tot het einde van het Ancien Regime in 1794.

Zijn voornaamste bron hierbij is het pas ontsloten kasteelarchief de Marnix. Maar naast de informatie uit andere archieffondsen betekende ook het Cartularium van de Gentse familie van Artevelde een uitmuntende bron voor de 14de-eeuwse activiteiten van deze familie in Weert, Branst, Mariekerke en Bornem.

 

Diverse onderwerpen komen aan bod: de vroegste bewoning, de molens, de pachthoven d'Eegael, Ter Stuyft, Ten Bossche en de Kraaihoeve met hun uitbaters. Verder vele gegevens over de visserij, de relatie met de kasteelheren en de plaatselijke gezagsdragers, de dijken, de ontginning van de heide, belastingen en cijnzen, de aanwezigheid van legers, enzovoort. Dit boek is daardoor niet enkel een historisch naslagwerk, maar tevens een rijke bron voor familiekundigen. Het boek bevat bovendien vele extracten uit oude kaarten van onder anderen Jeremias Semeelen (1637), Pieter Meysmans (1678), Villaret (1745), De Coster (1747), Vertongen (1787) en Gigault (1806).

 

Dit nieuwe jaarboek is beschikbaar vanaf zaterdag 1 juli 2023. 

        

De prijs voor dit 256 pagina's tellende boek in meerkleurendruk en met harde kaft bedraagt 49 euro. De verzendkosten zijn exclusief.

Bestellen kan door dit bedrag over te maken op rekeningnummer BE63 0682 0091 4208  op naam van Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant vzw, Wolfgang d’Urselstraat 20, 2880 Hingene met de mededeling ‘JB 2022’ en bij voorkeur met vermelding van e-mailadres.

 

 

bottom of page