Zin om te zoenen?

3 May 2017

 

Een akte in een van de Schepenregisters van Hingene (Rijksarchief Antwerpen, Oud Gemeentearchief Hingene, D056/7/los stuk) deed ons om reden van ‘moentsoendere’ even de wenkbrauwen fronsen. Wie moest er op de mond gekust worden?

 

Onvrijwillig en denkelijk in een vechtpartij, werd Hans Vertongen door Jacques Jansegers zodanig gekwetst dat het slachtoffer aan zijn verwondingen was gestorven: doodslag volgens het gewoonterecht. Dit gebeurde in de zomer van 1621 en Vertongen werd begraven op het kerkhof aan de kerk van Bornem. Dergelijke misdrijven leidden dikwijls tot heftige vetes tussen families en het was bijgevolg voor alle betrokkenen beter om dit niet te laten ontsporen en de ‘vrede’ te bewaren. Dit kon via de “mondzoen”, welke niet meer was dan een minnelijke schikking, voorafgegaan door een zekere ceremonie. De mondzoener was meestal een broer of de vader van de gedode. Bij deze doodslag werkte de familie van Vertongen een voorstel uit, dat samen met de tegenpartij werd besproken tot men tot een compromis kwam. De schepenbank registreerde dit compromis. Voor de geldsommen die betaald moesten worden door de dader, diende hij borgen aan te duiden en zelfs zijn familieleden draaiden daarvoor mee op.

 

Wie de gestelde voorwaarden door de familie Vertongen uitgebreid wil lezen,  en ook wil weten of de dader hierop inging, kan doorklikken op de afbeelding.

Delen op Facebook
Please reload

Berichten

Facebook voor actuele weetjes

9 Nov 2018

1/1
Please reload

Recent

June 5, 2020

October 27, 2017

September 22, 2017

November 24, 2016

Please reload

Search By Tags
Please reload

© 2023 by Nature Org. Proudly created with Wix.com